divendres, de febrer 23, 2007

Escriptura i noves tecnologies


Benvolguts bloggers,

Ahir, 22 de febrer, vaig assistir a una conferència de Màrius Serra que parlava de l'escriptura i les noves tecnologies. Aquest acte va ser un dels molts que hi ha programats per l'organització de la Fira Recerca d'enguany.
Màrius Serra, autor de nombroses novel.les, contes, articles, etc.,va explicar amb un llenguatge planer, però acurat, com les "noves" tecnologies suposaven canvis importants en els processos de comunicació. Tanmateix, l'ús d'aquest nou medi no és equivalent a la desaparició o empobriment del llenguatge verbal, de l'escriptura. Serra afirmava que actualment els missatges SMS superaven en gran quantitat les trucades orals. L'ús dels xats, la consulta d'informació, els fòrums, etc. són fets quotidians per a gran part de la població. En tots aquests casos, el "software" utilitzat és el llenguatge verbal. Lluny, doncs, de les visions apocalíptiques de certs lingüistes i ciutadans de peu, les noves tecnologies no relegaran l'ús de la Tv, de la ràdio, dels llibres, sinó que són un nou medi en el qual el llenguatge verbal i l'escriptura esdevenen parts essencials del procés comunicatiu.

L'autor de la novel.la, Farsa, va donar la seva opinió sobre el mitjà de comunicació del segle, internet. Serra va caracteritzar aquest mitjà amb un acrònim, FIA. F de fragmentació, A d'accessibilitat i I d'interactivitat.
El concepte de fragmentació fa referència a la manera com rebem la informació a internet, la unitat de les explicacions es trenca, hi ha tanta informació que l'usuari en fa una tria i es crea el seu propi coneixement, aquest fet ens fa més lliures. Tot i així, tota llibertat comporta perills i la fragmentació, també. Correm el risc de que ens soni tot però no dominem res.

El segon concepte de l'acrònim fa referència a l'accessibilitat, a l'entrada fàcil a la informació. Durant l'any 2005, un 50% de la població catalana va accedir a internet i les estadístiques demostren que any rere any la tendència és a l'alça.

La tercera lletra és la I d'interactivitat. Si mancava alguna caracaterística en mitjans com la tv, la ràdio, la premsa escrita era la capacitat d'intervenció immediata del receptor. Aquest fet es soluciona amb l'aparició d'internet, el receptor pot opinar en un fòrum, seleccionar allò que vol veure en una pàgina web, comunicar-se d'un manera immediata amb algú que viu a 2000 Km. de distància, en definitiva, interactuar amb un ventall d'opcions que li ofereix internet.

Per acabar, Màrius Serra va deixar escoltar amb bluetooth una sinopsi d'un capítol d'una novel.la seva. A més, va acabar fent honor al seu gran domini de la paraula amb un enigma que havia de ser resolt pels assistents:


Quina és la televisió més idònia per veure una pel.lícula de vampirs? (6 lletres)


A veure qui l'endevina primer!. Fins aviat, bloggers!


Vanesa Ferreres

Professora del Departament de Llengua i Literatura.


diumenge, de febrer 11, 2007

El príncipe de la niebla


Deixa el teu comentari sobre El príncipe de la niebla.
Vanesa Ferreres
Professora del Departament de Llengua i Literatura