divendres, de febrer 23, 2007

Escriptura i noves tecnologies


Benvolguts bloggers,

Ahir, 22 de febrer, vaig assistir a una conferència de Màrius Serra que parlava de l'escriptura i les noves tecnologies. Aquest acte va ser un dels molts que hi ha programats per l'organització de la Fira Recerca d'enguany.
Màrius Serra, autor de nombroses novel.les, contes, articles, etc.,va explicar amb un llenguatge planer, però acurat, com les "noves" tecnologies suposaven canvis importants en els processos de comunicació. Tanmateix, l'ús d'aquest nou medi no és equivalent a la desaparició o empobriment del llenguatge verbal, de l'escriptura. Serra afirmava que actualment els missatges SMS superaven en gran quantitat les trucades orals. L'ús dels xats, la consulta d'informació, els fòrums, etc. són fets quotidians per a gran part de la població. En tots aquests casos, el "software" utilitzat és el llenguatge verbal. Lluny, doncs, de les visions apocalíptiques de certs lingüistes i ciutadans de peu, les noves tecnologies no relegaran l'ús de la Tv, de la ràdio, dels llibres, sinó que són un nou medi en el qual el llenguatge verbal i l'escriptura esdevenen parts essencials del procés comunicatiu.

L'autor de la novel.la, Farsa, va donar la seva opinió sobre el mitjà de comunicació del segle, internet. Serra va caracteritzar aquest mitjà amb un acrònim, FIA. F de fragmentació, A d'accessibilitat i I d'interactivitat.
El concepte de fragmentació fa referència a la manera com rebem la informació a internet, la unitat de les explicacions es trenca, hi ha tanta informació que l'usuari en fa una tria i es crea el seu propi coneixement, aquest fet ens fa més lliures. Tot i així, tota llibertat comporta perills i la fragmentació, també. Correm el risc de que ens soni tot però no dominem res.

El segon concepte de l'acrònim fa referència a l'accessibilitat, a l'entrada fàcil a la informació. Durant l'any 2005, un 50% de la població catalana va accedir a internet i les estadístiques demostren que any rere any la tendència és a l'alça.

La tercera lletra és la I d'interactivitat. Si mancava alguna caracaterística en mitjans com la tv, la ràdio, la premsa escrita era la capacitat d'intervenció immediata del receptor. Aquest fet es soluciona amb l'aparició d'internet, el receptor pot opinar en un fòrum, seleccionar allò que vol veure en una pàgina web, comunicar-se d'un manera immediata amb algú que viu a 2000 Km. de distància, en definitiva, interactuar amb un ventall d'opcions que li ofereix internet.

Per acabar, Màrius Serra va deixar escoltar amb bluetooth una sinopsi d'un capítol d'una novel.la seva. A més, va acabar fent honor al seu gran domini de la paraula amb un enigma que havia de ser resolt pels assistents:


Quina és la televisió més idònia per veure una pel.lícula de vampirs? (6 lletres)


A veure qui l'endevina primer!. Fins aviat, bloggers!


Vanesa Ferreres

Professora del Departament de Llengua i Literatura.


10 comentaris:

didac ha dit...

Com va dir Màrius Serra en la fira recerca, crec que les comunicacions establertes avui dia poden afaborir la transmició d'informació el nostre planeta, però a l'hora poden perjudicar el llenguatge, un exemple seria el llenguatge SMS que suprimeix algunes lletres dels termes.

La resposta de l'enigma crec que és: CINEMA

charly ha dit...

Crec que té tota la raó.Perquè les noves tecnologies en lloc de ser tan sòls uns espectadors ens fan intervenirja escribin, fen comentaris o escollin la informació que més ens interessa. Per això penso que la llengua en surt reforçada i que tenim uns mitjans més grans per expressarnos.

andrea ha dit...

Estic d'acord amb en Marius perque tambe penso que les noves tecnologies han canviat els processos de comunicació, pero tambe penso que no tenen que influir en la desaparició de l'escriptura ni el llenguatge oral, tot i que es interesant utilitzar-lo en sms i xats.
Trobo que en Marius ha trobat un acronim molt acertat perque la fragmentació, l'accesibilitat i l'interactivitat es realment verdedera a internet.

Núria Jurado ha dit...

Hola! Jo crec que les noves tecnologies no empobreixen per res el llenguatge, ja que sabent utilitzar els nous llenguatges (sms, msn…) on cal i quan cal, encara enriqueix molt més, perquè es una nova manera d’expressar-nos i en la meva opinió es podria considerar un avens. Tan Internet com els nous llenguatges que han aparegut són una molt bona eina, perquè ens faciliten la comunicació entra moltes altres coses.

Hector Garcia ha dit...

Hola soc l'andrea garcia i estic a favor del que pensa en Marius Serra. Té tota la raó
Penso de la mateixa manera que ell,perque les noves tecnologies han variat pero tambe opino que no tenen que intervenir en la escriptura i el llenguatge oral.
En Marius Serra a trobat un acronim ideal perque l'accessibilitat, l'interactivitat i la fragmentacio es certa a internet.

klaudya ha dit...

Estic a favor del us de les noves tecnologies en tot i que enformes de comunicació com el sms els xats s’utilitza un llenguatge molt abreujat.
Estic a favor la idea de que ens em de adaptar a les noves tecnologies , ja que les diferents canals de comunicació del futur es basaran amb aquestes .

guillem ha dit...

Hola sóc en Guillem Pujols, la meva opinió sobre la conferència d'en Màrius Serra referent a les noves tecnologies, i estic totalment d'acord, en que l'us d'aquest nou mitjà de comunicació "msn, chats, forums etc..." poden resultar l'empobriment del llenguatge escrit, ja que en els mitjans de comunicació citats anteriorment, s'utilitza un llenguatge abreviat i amb molts barberismes.

guillem mora ha dit...

Hola. Jo estic totalment d'acord am en Màrius Serra que les noves tecnologies empobreixen el llenguatge, per exemple els sms, el msn, etc... L'acrònim que a trobat per les noves tecnologies es mol acertat.

paulinz ha dit...

Des del meu punt de vista crec que, com diu Marius Serra les noves tecnologies suposen un canvi important en els processos de la comunicació. L'Internet ha estat un dels grans avenços en la tecnologia, ja que és una eina molt important per la societat. Llavors hi ha els SMS i els xats que molta gent n’hi troba un bon ús pel qual es pugui comunicar amb altres. És una comunicació instantània.
Marius Serra, el famós escriptor va explicar amb molta claredat i amb emitat les tres característiques que, segons ell, defineixen la creixent escriptura que es fa a Internet. I, que ell deia amb les cicles FIA: fragmentació, perquè recull molta informació dispersa en diferents llocs; accessibilitat, que cada cop l’utilitza més gent, aquesta eina; i l’antireactivitat, que és el fet de comunicació immediata entre l’emissor i el receptor.
Jo, crec que, tan com l’Internet, els missatges SMS, xats, etc. són tipus de comunicació que podrien afectar a la societat si es produís amb més quantitat que ara.
I, jo com molts d’altres utilitzem sovint Internet per xategar, i veig que es compleixen aquestes tres característiques les quals dites anteriorment.

La meva resposta sobre d’anterior enigma és: PLASMA

Gemettah ha dit...

Hola!! Jo personalment, crec que les noves tecnologies i el llenguatge SMS, és un avanç per a la nostre cultura, peró tot i així, s'ha de vigilar, doncs dacord amb l'Arnau, el llenguatge SMS pot empobrir la nostre pròpia llengua, i a internet, cada vegada hi ha mès informació, i alguna podria ser confusa. Amb pros i contres, si en sabem fer un ús limitat, i en quines ocaions podem posar-les a la pràctica, sempre ens en podrem beneficiar.